Historisk dräkt – inifrån och ut – Mansdräkten under 1400-talets andra hälft

Historisk dräkt – inifrån och ut: Mansdräkten under 1400-talets andra hälft
av Anna Malmborg och Willhelm Schütz

Handboken för dig som vill få ett grepp om periodens kläder, material och snitt i Nordeuropa. I boken presenteras utförligt mannens kläder från brokorna närmast kroppen till mantel och hatt. På ett enkelt och pedagogiskt sätt placerar de erfarna författarna dräkten i ett historiskt perspektiv samtidigt som de går nära inpå dess detaljer. Här avhandlas inte bara skärningar utan även influenser, materialval, tidens färger och accessoarer.
Handboken är späckad med moderna illustrationer, målningar från tiden och foton av rekonstruktioner och fynd. Det är kort sagt en oumbärliga hjälpreda för dig som vill skapa din egen 1400-talsgarderob.

Här kan du beställa boken: Order
Bilder från boken:
Bloggar:

Som när det begav sig Svensk blogg om den medeltida klädedräkten

Historisk dräkt och hantverk Blogg på svenska och engelska om historiskt återskapande

[column]
Anna Malmborg

– Fil.kand. i historia och arkeologi, föreläser samt håller kurser för olika uppdragsgivare, exempelvis Studieförbundet Sensus, Kapitelhusgården och Medeltidsveckan på Gotland. Anna har studerat konst, skriftliga källor, arkeologiskt material och bevarade plagg från olika museer i Europa och byggt upp ett stort kunnande i dräktkonstruktion, dräkthistoria och handsömnad. Hon syr upp historiska dräkter till både privatpersoner, muséer och stiftelser. Hon presenterar mycket av sitt arbete, med ett starkt fokus på det sena fjortonhundratalet, via sin blogg renikasanachronisticadventures.
…..more

WillhelM Schütz
– är i grunden utbildad smed med inriktning på att återskapa historiska blankvapen, knivar och bruksföremål, men har successivt inkluderat hela dräkten i sitt fokus. Willhelm kombinerar sin känsla för historiskt formspråk och stil med gedigen forskning av källmaterial och är därför en förebild för andra återskapare. Han samarbetar med museer och föreningar med att skapa fantastiska vapen, kläder och bruksföremål, samt med att arrangera evenemang av högsta klass. Willhelm spenderar stora delar av året med att återskapa sent 1400-tal med flera olika grupper både i Sverige och Europa. Han är även drivande i det årliga evenemanget Glimmingehus 1470–99. …..more